ivm vakantie zijn wij week 31 en week 32 gesloten! Wij wensen iedereen een fijne vakantie!

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!

Hieronder vind je de antwoorden op vragen die ons vaak gesteld worden. We hebben ze overzichtelijk voor je op een rij gezet in een aantal hoofdrubrieken.

Onderhoud & schoonmaken

Hoe houd ik mijn Schellevis® tegels schoon?

Met Schellevis® kies je voor tegels die niet veel aandacht vragen als het gaat om onderhoud. Het gebruik van een bezem, wat water en eventueel een beetje groene zeep is al voldoende om de tegels te reinigen. De volledige onderhoudsinstructie is te bekijken via de documentatie pagina. 

Wat doe ik tegen groene aanslag op de tegels?

Op schaduwrijke en vochtige plekken groeien groene algen gemakkelijk. Wanneer de zon krachtiger wordt, verdwijnt algengroei meestal vanzelf. Wil je dit proces versnellen?  Verwijder dan de aanslag met water, groene zeep en een zachte borstel of bezem. Een andere oplossing is om stoom te gebruiken. Hierdoor sterven algen en mossen af.

Mag ik gebruik maken van een hogedrukspuit?

Gebruik nooit een hoge drukspuit om onze producten schoon te maken. Dit is alleen een tijdelijke oplossing. Je beschadigt hiermee het oppervlakte, waardoor de algengroei sneller terugkomt.

Mijn tegels zijn zwart door vervuiling, is dit nog schoon te krijgen?

Zwarte aanslag op de tegel is vaak organische vervuiling. Om dit te verwijderen kun je tegel- en steenreiniger van Varistone gebruiken. 

Mag ik bij vorst en sneeuw gebruik maken van strooizout?

Als het gevroren heeft en de tegels zijn glad, mag strooizout gebruikt worden. Zout is echter niet goed voor beton, dus strooi met beleid. Na de vorstperiode kun je het zout wegspoelen met water.

Mag ik azijn gebruiken om Schellevis® producten schoon te maken?

Er zijn meerdere redenen waarom wij adviseren om nooit azijn te gebruiken om Schellevis® producten schoon te maken.

Dit omdat het onze producten aantast. Zowel in schoonmaakazijn als in natuurazijn zit azijnzuur. Dit zuur breekt kalk af, wat van nature in betonproducten zit en hiermee beschadig je de toplaag van onze producten.

Maar bovenal omdat het slecht is voor het milieu. Azijn doodt weliswaar onkruid, maar het doodt ook andere levende organismen. Dit betekent dus dat het ook de goede bacteriën en insecten doodt. 

Verwerkingsadvies

Kunnen de tegels zonder voeg worden gelegd?

Het is niet mogelijk om de Schellevis® tegels zonder voeg te leggen. Doordat de tegels taps toelopen, zijn ze aan de onderkant enkele mm breder dan aan de bovenkant. Een voeg is daarnaast belangrijk omdat het zorgt voor stabiliteit en minimale afwijkingen in de maatvoering opvangt.

Instructievideo

Hoe breed moet de voeg zijn?

Voor alle tegels tot en met 100x100x5 cm adviseren wij een voeg van minimaal 5 mm. Hoe groter de tegel hoe breder de voeg. Bij een tegel van 10 cm of dikker, adviseren we een voeg van 10 mm. Dit voorkomt beschadigingen.

Instructievideo

Welk vacuüm apparaat moet ik gebruiken voor het leggen van de tegels?

Bij het gebruik van een vacuümapparaat zijn twee punten heel belangrijk. De zuigmond moet de juiste afmeting hebben en het tilvermogen van het apparaat mag niet te sterk zijn. Bij bijvoorbeeld tegels van 8 cm is een trekkracht van meer dan 250 kg te sterk. Zorg dat de zuigmond kleiner is dan de tegel zelf.

Instructievideo

Kunnen de tegels in stabilisatie gelegd worden?

Dit kan. Let er hierbij op dat na de werkzaamheden het terras goed schoonmaakt wordt, om vervuiling op de tegels te voorkomen. Zie de verwerkingsvoorschriften in het downloadcenter voor meer informatie.

Met welk materiaal kan ik de tegels het beste voegen?

Het beste gebruik je split (basalt split 1-3 mm) of zilverzand. Gebruik schoon materiaal en zorg ervoor dat na het invegen het overtollige materiaal verwijderd wordt en de tegels schoongespoeld worden met water. We raden af om brekerzand, klapzand of ophoogzand te gebruiken, omdat de vlekken die zo ontstaan niet te verwijderen zijn. Liever een waterdoorlatende voeg? Neem dan bijvoorbeeld LM Aqua van het merk Varistone. Kijk voor tips naar ons instructiefilmpje.

Tegenwoordig is het ook mogelijk om de voeg dicht te kitten, laat u hiervoor adviseren door de leverancier van de kit.

Instructievideo

Is het mogelijk om te zagen of te boren in de Schellevis® tegels?

Alle Schellevis® tegels en elementen groter dan 80 cm zijn voorzien van wapening. Met een goede diamantzaag of -boor ga je hier gemakkelijk doorheen. 

Het is hierbij belangrijk voldoende uit de kant te blijven en vergeet vooral niet het slijpsel direct van de tegels te verwijderen met (een ruime hoeveelheid) water. Hiermee voorkom je vlekken.

Instructievideo

Producteigenschappen

Waarom zijn Schellevis® producten taps van vorm?

De tapse vorm ontstaat door onze manier van produceren. Tegels moeten vanwege hun tapse vorm altijd met een voeg gelegd worden, om afsplintering aan de bovenkant te voorkomen.

Kunnen tegels van 5 cm dik worden gebruikt voor een oprit?

Tegels met een dikte van 5 cm zijn niet geschikt voor een oprit. Voor normale belasting (autoverkeer) worden tegels met een dikte van 7 cm of 8 cm geadviseerd. Voor zwaardere belasting (bijvoorbeeld vrachtverkeer) adviseren we een dikte van 10 cm of 12 cm. Zie de documentatie voor meer informatie over de draagkracht van het specifieke product.

Kunnen Schellevis® tegels worden toegepast op een dakterras?

De Schellevis® tegels kunnen prima worden gebruikt voor een dakterras. Dit kan zowel op rubberen tegeldragers als op verstelbare tegeldragers. Wanneer je een dakterras zwaarder wilt belasten, zoals met auto- of vrachtverkeer, neem dan contact met ons op voor een passend advies.

Kunnen de tegels geïmpregneerd worden?

Dat kan zeker. Kijk voor meer informatie eens op de website van Varistone.

Kunnen de tegels gelijmd worden?

Ook dit is mogelijk. Kijk voor de mogelijkheden bij Poltec.

Is het mogelijk om de tegels te coaten?

Ook dit is mogelijk. Laat je goed informeren door een gespecialiseerd bedrijf in dergelijke coatings.

Hoe zit het met de kleurvastheid van de tegel?

Kleurontwikkeling is een natuurlijk verschijnsel, welke voor 90% veroorzaakt wordt door het weer.

Ook de Schellevis® tegel wordt hierdoor iets lichter na verloop van tijd. Hoe snel dit gebeurt en hoe ver ze terug kleuren hangt van diverse factoren af. Zoals ligging in de zon of schaduw, onder een overkapping of niet. Na enige tijd heeft de tegel zich ontwikkeld tot de kleur die hij de rest van de levensduur zal behouden.

Blijft de kleur onder een overkapping hetzelfde als erbuiten?

Wanneer een deel van de tegels onder een overkapping ligt en een ander deel erbuiten, zal het gedeelte onder de overkapping donkerder blijven. Dit probleem doet zich het minst voor bij de kleuren grijs en crème, omdat hier geen kleurstof in verwerkt zit.

Dit betekent overigens ook dat onder een overkapping een eventueel aanwezige kalkzweem langer tijd nodig heeft om goed weg te kunnen trekken.

Wat is de witte uitslag op betonproducten?

Kalkuitbloei is een chemische reactie van stoffen in het beton die als witte uitslag aan de oppervlakte van het product zichtbaar worden. Deze kalkuitbloei verdwijnt na verloop van tijd met hulp van regen en zon en heeft geen invloed op de kwaliteit van de producten.

Ontwerp tips & inspiratie

Hoe komt het dat de Schellevis® opsluitingen ook plat verwerkt kunnen worden?

Doordat de zij- en bovenkanten dezelfde structuur hebben en alle Schellevis® producten door en door gekleurd zijn kunnen de producten plat, staand en zwevend verwerkt worden. Zo ook de opsluitingen. Kijk voor de belastbaarheid van de opsluitbanden in onze kwaliteitsdocumentatie.

Hoe maak ik bloembakken met Schellevis® tegels?

Dit kan. Gebruik hiervoor 5 tegels welke je bevestigt met behulp van metalen hoekstukken en kit. Werk de plantenbak af met worteldoek als bekleding zodat de grond niet door de naden spoelt. 

Welk formaat tegel kan ik gebruiken voor het maken van een parasolvoet?

Gebruik hier minimaal Grootformaat tegels voor met de afmeting 100x100x5 cm. 

Wie kan ik contacteren voor het maken van een ontwerp met Schellevis® producten?

In onze Partner locator vind je ontwerpers bij jou in de buurt, die ervaring hebben- in het maken van ontwerpen met de producten van Schellevis®.

Zijn de Schellevis® producten ook geschikt voor kleine tuinen?

Jazeker! Door ze op de juiste manier toe te passen kun je er zelfs je tuin groter mee laten ogen. 

Dit kan door bijvoorbeeld te kiezen voor het gebruik van grootformaat tegels. Hierdoor heeft het oppervlakte zichtbaar minder voegen, wat een rustig beeld en vergrotend effect heeft. Wat dan ook helpt is de keuze voor rustige kleuren en alle gebruikte verharding in de tuin in dezelfde kleur uit te laten voeren.

 

Waarom is het advies van Schellevis® om de producten door professionals te laten plaatsen?

Geen enkele buitenruimte is 100% plat en recht. Het is daarom lastig en zwaar om zelf de bestrating goed recht te leggen met de afwatering de juiste kant op. Een professional zorgt hiervoor. Hij verwerkt de producten op de juiste wijze en sluit ze in om verzakking in de toekomst te voorkomen. Zo heb je jarenlang plezier van je ontwerp.

Kwaliteit & duurzaamheid

Hoe duurzaam is Schellevis®?

Met de buitenruimte als domein én de natuur als grootste inspiratiebron is duurzaamheid al jarenlang een belangrijk thema binnen Schellevis®. Bij alles wat we doen, streven we naar de beste kwaliteit en proberen we mens en natuur zo min mogelijk te belasten. Dit betekent dat we in ons productieproces natuurlijke materialen gebruiken en zo veel mogelijk hergebruiken. Inmiddels bestaat meer dan een kwart van de materialen uit gerecycled materiaal. Kijk op onze duurzaamheidspagina voor meer informatie over het beleid.

Welke certificeringen hebben de producten van Schellevis®?

Schellevis® vraagt onafhankelijke instanties om onze mate van kwaliteit en duurzaamheid te beoordelen. Inmiddels bezitten wij hiervoor meerdere certificaten. Zie het downloadcenter voor een overzicht van alle certificeringen.

Verkoop

Wat kosten Schellevis® tegels?

Prijzen kunnen opgevraagd worden bij een verkooppunt in de buurt. Ook voor advies en het zien van onze producten kun je bij onze partners terecht. Zie de partnerlocator voor een verkooppunt bij jou in de buurt.

Kan een particulier rechtstreeks kopen bij Schellevis®?

Het is als particulier niet mogelijk om direct bij Schellevis® in te kopen. Kijk op de partnerlocator voor een verkooppunt bij jou in de buurt.

Staat jouw vraag er niet bij?

Neem contact op
Schellevis® maakt gebruik van cookies

Leuk dat je onze website bezoekt. Om onze website optimaal te laten functioneren en om de voor jou relevante content te tonen maken we gebruik van cookies. Onze noodzakelijke cookies verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons de website te verbeteren. Meer informatie over cookies vind je in onze privacy & cookie policy.

Cookies accepteren Instellingen aanpassen