Om deze ambitie waar te maken, moeten we nu inspanningen leveren. Met de buitenruimte als domein én de natuur als grootste inspiratiebron is duurzaamheid al jarenlang een belangrijk thema binnen Schellevis®. Bij alles wat we doen, streven we naar de beste kwaliteit en proberen we mens en natuur zo min mogelijk te belasten.
Dit betekent dat we in ons productieproces natuurlijke materialen gebruiken en zo veel mogelijk hergebruiken. Inmiddels bestaat meer dan een kwart van de materialen uit gerecycled materiaal.
De aanlevering van zand en grind vindt plaats over het water. We kiezen hiervoor, omdat een bootlevering met grondstoffen gelijk staat aan 40 leveringen met een vrachtwagen. Daarnaast werken we met leveranciers die zich in de buurt van onze productielocatie bevinden. De gemiddelde afstand is op dit moment zo’n 70 kilometer. Voordat we met de productie beginnen, besparen we zo al veel kilometers op transport en uitstoot.
De productie is vakkundig ingericht en doorontwikkeld. Onze machines hebben niet alleen een minimale energiebehoefte, maar ook een minimale verspilling van materiaal. Daarnaast drogen en harden de Schellevis® producten op natuurlijke wijze en is alles 100% recyclebaar. Komen producten niet door onze strenge kwaliteitscontrole, dan hergebruiken we die als basiscomponent om nieuwe Schellevis® producten te maken.Voor intern transport maken we grotendeels gebruik van elektrische heftrucks of fietsen.
In onze keten zijn afvalstromen niet het einde, maar een nieuw begin. Wij benaderen afvalstromen als grondstoffen en samen met onze partners maken wij op een duurzame wijze de cirkel rond!
Hoveniers halen oude beton bestrating uit tuinen. Deze worden in containers bij onze partners verzameld. Volle containers worden opgehaald om verwerkt te worden tot gerecyled betongranulaat. Deze grondstof gebruiken wij vervolgens als vervanger van grind voor het maken van nieuwe Schellevis producten.
Bekijk de unieke samenwerking in de volgende video
Net zoals bij kwaliteit vragen we onafhankelijke instanties om onze mate van duurzaamheid te beoordelen. Zo zijn we sinds 2016 in het bezit van een NL-greenlabel en vanaf 2022 zijn we als een van de eerste producenten van betontegels eigenaar van het CSC-keurmerk. CSC staat voor Concrete Sustainability Counsil en is een wereldwijd certificatiesysteem dat inzicht en zekerheid geeft over een duurzame, verantwoorde herkomst van de gebruikte grondstoffen, een optimaal productieproces en recyclebaarheid binnen de betonindustrie.
Maar onze focus op duurzaamheid stopt hier niet. Zonder aan kwaliteit in te boeten, blijven we testen en innoveren om de samenstelling en de productie nog verder te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het testen van cementvervangende componenten. Zo minimaliseren we de impact op de natuur.